Глог (Обикновен глог, Червен глог)

Crataegus monogyna

Снимки
Crataegus monogyna Crataegus monogyna Crataegus monogyna Crataegus monogyna Crataegus monogyna Crataegus monogyna Crataegus monogyna
снимка 1 снимка 2 снимка 3 снимка 4 снимка 5 снимка 6 снимка 7
Особености на вида
Български наименованияГлог, Обикновен глог, Червен глог, Глогинка,
Латинско наименованиеCrataegus monogyna Jacq. - чете се "кратегус моногина"
Природозащитен статут и заплахиВидът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие.
Описание и разпознаванеЛистопадeн бодлив храст или дърво високо до 8 метра. Листата са последователни, 6-7 cm дълги, в очертание закръглени до широко ромбични в основата клиновидни, по-рядко закръглени, пересто наделени с 3-7 несиметрични, целокрайни или неравномерно остро назъбени дялове; отгоре лъскави, тъмнозелени, отдолу светлозелени. Цветовете са събрани в многоцветни щитовидни съцветия. Цветовете са 8-15 mm в диаметър, с 5 бели венчелистчета. Тичинките обикновена са 20. Плодовете са червени, 6-8 mm в диаметър, широко яйцевидни или почти сферични с една костилка [Асенов & кол., 1998]. Цъфти април-май.
МестообитаниеКрай пътища, по синори, храсталаци и гори.
Разпространение в БългарияУстановен е в цялата страна между 0 и 1500 метра надморска височина [Делипавлов & кол., 2003].
Общо разпространениеЕвропа, Азия и Северна Африка [Йорданов Д. 1973. В: Флора на Н. Р. България, том V, БАН].
ЗначениеЛечебно и декоративно растение.
Употребяеми части (дроги)

Цвят и лист от глог - Flos et Folium Crataegi

Лист от глог - Folium Crataegi

Плод от глог - Fructus Crataegi

Време и начин на бране на дрогите

Цвят и лист от глог - В началото на лятото (май-юни) по времето на начален цъфтеж, когато само единични цветове в съцветията са разтворени, а останалите са започнали да разцъфтяват. Събират се, като от връхните цветни клонки с ръце се откъсват целите щитовидни съцветия с прикрепените към тях листа и много къса дръжка (до 2 cm).

Лист от глог - През лятото (юли-август) след цъфтежа, когато листата са зелени и добре развити. Събират се листата заедно с дръжките.

Плод от глог - В края на лятото и през есента (септември-октомври), когато плодовете са добре узрели, придобили червен цвят и са твърди. Не се допуска събиране на омекнали плодове. Плодовете се берат с ръце заедно с плодните дръжки [Асенов & кол. 1998].

Първична преработка на дрогите

Цвят и лист от глог - След почистване се суши на сянка в сухи проветриви помещения, като се разстила на тънък (2-4 cm) пласт върху рамки, стелажи или постелки. През първите дни на сушенето билката се разбърква. Билката е изсушена, когато листните дръжки и жилки при огъване се чупят, а цветовете при стриване се ронят.

Лист от глог - Суши се на сянка в сухи проветриви помещения. Събраните листа се разстилат на пласт с дебелина 4-6 cm. Билката е изсушена, когато листните дръжки и жилки при огъване се чупят.

Плод от глог - След почистване се суши на сянка в сухи проветриви помещения, като се разстила на тънък (2-3 cm) пласт върху рамки, стелажи или постелки. Постелките не трябва да са от изкуствена материя. В процеса на сушенето билката периодично се разбърква. Плодовете са изсушени, когато придобият тъмночервен цвят и месестата им част се рони [Асенов & кол. 1998].

Съдържание на дрогите

Цвят и лист от глог - Дрогата съдържа над 15 флавоноидни съединения от групите на флавонолите, производни на кверцетина и флавоноидните С-гликозиди и др.

Лист от глог - Както цвят и лист.

Плод от глог - Дрогата съдържа олигомерни проантоцианидини, левкоантоцианидини и др. [Асенов & кол. 1998].

Лечебно действие и приложение

Цвят и лист от глог - Дрогата има кардиотонично, съдоразширяващо, понижаващо артериалното налягане и седативно действие. Използва се при хронична сърдечна недостатъчност, хипертония, стенокардия, бронхиална и кардиална астма, атеросклероза, сърдечна невроза, варикозни вени, чернодробна цироза, невроза, страхова невроза, неврастения и др.

Лист от глог - Както цвят и лист.

Плод от глог - Дрогата има кардиотонично, р-витаминно, противотуморно и адстрингентно действие [Асенов & кол. 1998].

Начин на приложение

Цвят и лист от глог - Прилага се под формата на запарка (2 супени лъжици от дрогата се заливат с 500 ml вряла вода, кисне 2 часа и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно половин час преди ядене) и тинктура [Асенов & кол. 1998].

Лист от глог - Както цвят и лист.

Тези рецепти са примерни! Билката да се използва само по лекарско предписание!

Начало > Семейства > семейство Розоцветни > род Глог > Глог

© 2008 BGflora.net

ban